Desing Systems előadás

Tervek Q2-re, blog pozícionálás és ilyesmi.

Design Systems

Egy nagyon érdekes téma, szerintem már vagy 1-2 éve trendi erről beszélni a szakmában. Ennek ellenére elég nagy káosz van a fejekben. Egyrészt ezért, másrészt pedig azért akarok róla egy előadást tartani, mert tervben van több startup projekt elindítása is a cégnél. Nekik pedig gyorsan, hatékonyan és a legkevesebb erőforrás befektetéssel kell felépíteni a drótvázukat, az oldalukat, adminjukat stb.

Egy saját rendszer létrehozásával jelentősen le tudjuk rövidíteni ezeket az időket. Az újra felhasználható elemek adnak egy egységes stílust a termékeknek, ezen belül pedig majd személyre szabhatjuk a UI-t. Ebből lesz majd egy általános bemutatást szolgáló előadásom Q2 elején… kb.

Figma

Addigra valamilyen demó dolgot is össze szeretnék állítani. Ehhez szerintem Figmat fogok használni. Én nagy fanja vagyok ennek az appnak. Egyszerűen és gyorsan lehet vele dolgozni, kb mindent tud, amit egy mai wireframe és prototípus készítő appnak tudnia kell. Látványtervet még lehet nem készítenék vele, de az ezt megelőző munkákhoz szuper. ❤ Ami pedig most a legfontosabb, hogy fél éve felkerült a Team Library 1.0. Ez nem más mint egy könyvtár, ahova bedobáljuk az elkészített objektumokat és utána mindenki hozzáfér, felépíthet belőle egy prototípust vagy látványtervet. Egy team projecten belül létre hozhatunk több projectet is, ami a különböző stílusú termékeknél tud jól jönni. Ezekbe a projektekbe aztán el lehet készíteni a például a UI kitet, amiknek a komponenseit fel lehet tölteni a könyvtárunkba.

800x400
Komponensek használata Team Libraryból

A Figma tehát király, most nem megyek bele, szerintem majd írok róla egy jó hosszú cikket hamarosan. 😈

Blog

Sokat gondolkodtam, hogy milyen is legyen a blog hangvétele. Végül arra jutottam, hogy nem akarok full szakmai blogot, habár az utóbbi cikkek egészen annak tűntek. Szeretném sajátomnak tekinteni ezt az egészet és attól tartok, hogy ha csak szakmai cikkek lennének, akkor valami hideg, személytelen dologgá válik később. Ezért aztán abban állapodtam meg magamban, hogy lesznek kütyüs, elmélkedős, személyes bejegyzések is.

Ezek mellett persze a szakmai bejegyzések lesznek túlsúlyban, hiszen tanulási tapasztalatok miatt kezdődött a blog. Most valószínű, hogy a kedvenc Grid Layout sorozatomat - mert végül is 2 cikk született belőle, szóval már sorozat!4!! - most kicsit félre teszem, mert szeretném kimaxolni ezt a design systems előadást.

Okés, ennyit mára, hamarosan jelentkezem egy Figmas cikkel, hogy többen megismerjék ezt a remek cuccot! Összegzésképp: Ma megjött az új 64 Gb-os pendrive-om, elkezdtem megint az intervall edzést és írtami is, szóval ez egy király nap volt!

Képek: Unsplash.com, Figma.com, Rasmus Andersson Medium cikke

Köszi, hogy elolvastad. Oszd meg a barátaiddal is!
Twitter Facebook